Sexologisk rådgivning

Sexologisk rådgivning dækker over flere område. Udfordringer i forbindelse med sex, kan have betydning for sexlivet på flere måder.

Lyst

Det er naturligt, at lyst til sex kan variere og at lyst er afhængig af mange faktorer. Men især efter et alvorligt sygdomsforløb, eller efter operation kan lysten påvirkes. Måske har den måde man opfatter sin krop på, ens selvbillede eller ens kropsidentitet forandret sig.

Psykologisk påvirkning har også ofte stor indflydelse på, om lysten træder i baggrunden. Det samme gør sig gældende hvis man er smerterplaget. Det kan være efter kræftsygdom, ved vulvodyni og vagisme og hvis man døjer med muskelspændinger i underlivet, som også mænd er udfordret med. Men, det kan også være noget mere simpelt som fx, at have tynde og irritable slimhinder i skeden. Lysten forsvinder ikke, men den kan være gemt godt væk. Du kan med specielle øvelser og forskellig former for stimulering, arbejde med din lyst på forskellige måder og vække den mere til live, både hvis du er alene, eller hvis du er i parforhold.

Hjælpemidler

Der findes mange muligheder for at anvende relevante hjælpemidler. Gode glidecreme, let bedøvende gele og dilatorer er eksempler på nogle af de hjælpemidler, der kunne være relevante. I andre tilfælde er det måske en viderehenvisning til en dygtig sexolog, der er brug for.

Ergonomi

Udgangsstilling i forbindelse med sex kan være godt at tænke ind. En dårlig ryg eller hofte, smerter i underlivet kan ofte afhjælpes med bestemte udgangstillinger. Fx vil det for en kvinde med smerter i underlivet være relevant, ikke at være fastlåst i sin “arbejdsstilling”. For patienten med KOL og besværet vejrtrækning, er der også bestemte udgangsstillinger der virker “energibesparende” for vejrtrækningen.

Impotens

Impotens er typisk et stigende problem med stigende alder. Det er egentlig ikke alderen i sig selv, der er årsagen, men snarre tiltagende åreforkalkning (arteriesklerose). Det påvirker nemlig blodforsyningen til svulmelegemet og dermed også den erektile evne. Undersøgelser viser, at det kan være en fordel for mænd, at træne sin bækkebunden, for at forbedre rejsningen.

Hvis der er udfordringer med for tidlig udløsninger, eller det modsatte: manglende-  eller sen udløsning, er der også råd at høste. Nogen mænd kan opleve smerter i forbindelse med udløsning eller ejakulation. Det er muligt at det er en overspændt bækkenbunde, der er årsagen til problemet.

Det er rigtig godt at få italesat problemet, så vi sammen kan finde de bedste redskaber til forbedring.