Afføringsinkontinens eller Analinkontinens

Mangleende evne til hel eller delvist, at kunne holde på afføring og/eller tarmluft. Problemet er ofte aldersbetinget, men kan også opstå som følge af fødselsskader, kirurgi, strålebehandling i området eller neurologisk sygdom. Vi ved, at vi med alderen svækkes i musklerne og at nervevævet reagere langsommere. Dette kan udfordre “lukkemekanismen” som omtalt under urininkontinensen, men det kan også blive vanskeligere, at mærke hvornår der står afføring eller luft i tarmen.

Hvor mange er analinkontinente?

Forekomsten af analinkontinens blandt voksne i Danmark er ukendt, men i lande som vi normalt sammenligner os med viser, at 6 % af hjemmeboende borgere over 60 år ikke kunne holde på afføringen. Da området er svært tabuiseret og formentlig kun en mindre del søger hjælp, er det svært at sig helt præcist hvor mange mennesker der er udfordret her.

Årsager

Som ved urininkontinens kan analinkontinens skyldes en svækket lukkefunktion i bækkenbunden. Endvidere kan kvinder med nedsynkning af underlivsorganerne, også være udfordret med at kunne tømme tarmen ordentligt. Læs mere under Nedsynkning af underlivsorganer.

Der kan også være tale om uhensigtsmæssige toiletvaner, hvor personen holder sig fra at gå på toilettet af flere årsager eller har svært ved at slappe af i lukkemuskulaturen (defækationsblokade). Forstoppelse kan medføre vanskeligheder med at kommer af med afføringen.  Der bliver ofte behov for at presse for, at komme af med afføringen, hvilket giver en uhensigtsmæssig belastning på bækkenbunden og skedevæggen. Dette kan samtidig efterlade ubehag i form hæmorider eller små rifter ved anus.

Tarmregulering

Et andet resultat af forstoppelse kan rent faktisk være diarré. Det er vigtigt at regulere tarmindholdet ved hjælp af afføringsmidler, der enten påvirker afføringen og/eller påvirker tarmen, så man igen kan få en velreguleret afføring.

Det er en myte, at man ikke må anvende afføringsmidler for at regulere afføringen. Der er ingen studier der viser, at man får “en sløv tarm” ved at tage afføringsmidler. Oftest er det ret enkelte virkemidler der skal til.

Behandling og Gentoptræning

Undersøgelser viser, at en kombination af superviseret genoptræning og hjælpemidler i form af afføringsregulering giver det bedste resultat for at opnår kontrol af afføringen og tarmluft. Hvis der er tale om en opspændt bækkenbunden, der har svært ved at slippe, kan man arbejde med forskellig teknikker for at afhjælpe problemet.

Det kræver en grundig gennemgang af personens afføringsvaner og problemstilling for, at kunne tilrettelægge den rette behandling og vejledning. Herefter en undersøgelse af lukkefunktionen af både bækkenbund og ringmusklen ved endetarmen. Dette giver mulighed for at udarbejde et individuelt tilpasset program med gode bækkenøvelser.

En god bonus kan samtidig være, at hvis du får hjælp til dit tarmproblem, kan det have positiv betydning både på evnen til at tømme  og kontrollere blæren samt graden af eventuel urininkontinens.